EFOP-5.2.1- 17-2017-00009: 2020. évi híreink

2020.12.17. | Hagyományőrző ünnepség Szendrőládon- Karácsonyi ünnepség

A hagyományőrző rendezvény keretében a karácsonyi ünnepségünket tartottuk meg. A gyerekek nagy izgalommal várták a vendégeket, akiknek dalokat, verseket énekeltek, mondtak. Meghitt hangulatú összejövetelt sikerült összehoznunk, melyet felnőttek és gyerekek nagyon élveztek. A gyönyörű ajándékokat, melyeket névre szólóan kaptak meg, csillogó szemmel és hálával vették át. A hagyományok nemcsak a kultúra miatt fontosak sokak számára, hanem a közösségek kialakulásában, összetartásában is kiemelt szerepet játszanak. Megvan bennünk az igény a közösségi ünnepekre. Ez legjobban az adventi időszakban volt érzékelhető. A szülők örömmel jöttek minden rendezvényünkre, szívesen vettek részt az előkészületekben: az adventi koszorú elkészítésében, a Ház udvarának feldíszítésében, a kinti közös éneklésben és imádkozásban.

2020.12.15. | Tanulás segítése Szendrőládon- Karácsonyi mesék, versek, kézműves tevékenységek

A foglalkozáson a gyerekek karácsonyi történeteket, meséket hallgattak meg. Ezután, aki tudott ilyen történetet, az is elmesélte. Végül folytattuk a karácsonyi dekoráció készítését, közben díszítettünk is a gyerekekkel. A rajzolás, színezés az egyik leggyakoribb és legfontosabb fejlesztőtevékenység gyerekkorban. Rajzolás közben fejlődnek a gyermek kézizmai, erősödnek az ízületek, és összehangolódik a szem-kéz munka.  Könnyebben fog menni a betűrajzolás, azaz a folyóírás is, ha sokat gyakoroltatjuk a helyes ceruzafogást. A rajzolás azonban nem csak a későbbi tanulási készséget fejleszti, hanem a mindennapi élményfeldolgozásban is sokat segít. A Házba járó gyerekek a napi pozitív és negatív érzéseket, feszültségeket ugyanis képesek rajzban is feldolgozni. A karácsony várása erre tökéletes alkalom. A karácsonyi versek, mondókák fontosak a gyermek fejlődésében, a ritmikusság, a dallam a gyerekek természetes szükséglete, fejlesztik a szókincset, a képzelőerőt.

2020.12.11. | Családi délután Szendrőládon- Csapatépítő és szabadidős program

Családi délutánunk témája az adventi gyertyagyújtás volt. A családok otthoni közösségben is fontosnak tartják az adventi várakozás szokásait. Hívő, vallásos emberek lévén szívesen gyűlnek össze a Házban is egy-egy imádkozásra. A vírus miatt a teraszon tartottuk ezt a délutáni rendezvényt. Az idő kedvezett számunkra, ezért az imádkozás mellett énekeltünk, karácsonyi verseket hallgattunk. A hagyományok nemcsak a kultúra miatt fontosak sokak számára, hanem a közösségek kialakulásában, összetartásában is kiemelt szerepet játszanak. Családi rendezvényeink egy része az a hagyományok ápolására épül. A hagyományok általában családon belül alakulnak ki, kerülnek megismerésre, a szülők szokták átadni gyerekeiknek, de természetesen egyéb módokon is meg lehet szeretni a hagyományőrzést. A Házban, a foglalkozásokon is nagy gondot fordítunk a hagyományok ápolására, szülőkkel és gyerekekkel együtt történő megemlékezésekre.

2020.12.10. | Tanulás segítése Szendrőládon- Daltanulás, rajz-, és ábrázolási készség fejlesztése

A foglalkozáson karácsonyi dalokat tanultunk, az ünnepségre készülődve gyakoroltuk azok éneklését. Majd az előző foglalkozáson felelevenített történetet Jézus születéséről próbálták meg illusztrálni a nagyobb gyerekek. A kisebbek saját karácsonyi élményeiket próbálták meg rajzaikkal kifejezni. Mozgásos, dalos játékaink igen változatosak. Az ünnepkörökhöz kapcsolódva, az ünnepet előkészítve, az ünnepvárás hangulatát fokozva dolgozzuk fel zenei hagyományainkat, népszokásainkat.  A zene és a tánc szorosan összetartozó, összekapcsolódó fogalmak. Ezt az igényüket is kielégítjük táncházi muzsikával, élő népzenével, néptánccal. Céltudatosan fejlesztjük mozgáskészségüket egyszerű tánclépések megtanításával, hogy fantáziájukat a táncban is kifejezésre juttathassák. A karácsonyi táncok egyszerű, mindenki által megtanulható lépéseket tartalmaztak. A karácsonyi képek elkészítésénél saját vágyaikat és képzeletvilágukat is beleszőtték alkotásaikba.

2020.12.07. | Tanulás segítése Szendrőládon- Memória fejlesztése, dramatikus játékok

A foglalkozáson tovább folytattuk az ünnepkörhöz, főleg a karácsonyhoz kapcsolódó versek tanulását. Beszélgettünk a betlehemezés szokásáról, felelevenítettük Jézus születésének bibliai történetét. Ide kapcsolódó szövegeket és rövidebb verseket is memorizáltunk, készülve ezzel a közelgő kis karácsonyi ünnepségünkre is. A szerepjátékok növelik és elősegítik az önbizalom erősödését, miközben az élmények együtt-átélése is hatalmas kohéziós energiával bír. A tehetségek mellett kibontakozási területet nyernek a zárkózottabb, visszahúzódó tanulók is. A dráma eszköztára alkalmas arra, hogy tanulóimat kooperációra ösztönözzem, s ezáltal a tanulók személyiségformálásában hatékony lépéseket tudok tenni. A drámázásban, szerepjátékokban megvalósul az együtt, egymásért való tevékenység közös öröme. A közelgő karácsonyi ünnep szellem, a hozzá kapcsolódó népszokások, hagyományok felelevenítése nagy örömöt okozott a gyerekeknek. Lelkesen énekeltek, játszották el a betlehemes szokásokat, kicsik és nagyok közösen elevenítették fel Jézus születését.

2020.12.05. | Családi nap Szendrőládon- Csapatépítő és szabadidős program

A hagyományok nemcsak a kultúra miatt fontosak sokak számára, hanem a közösségek kialakulásában, összetartásában is kiemelt szerepet játszanak. Családi rendezvényeink egy része az a hagyományok ápolására épül. A hagyományok általában családon belül alakulnak ki, kerülnek megismerésre, a szülők szokták átadni gyerekeiknek, de természetesen egyéb módokon is meg lehet szeretni a hagyományőrzést. A Házban, a foglalkozásokon is nagy gondot fordítunk a hagyományok ápolására, szülőkkel és gyerekekkel együtt történő megemlékezésekre. Csapatépítő napjaink általában valamely népszokás megismerésével kezdődik, majd pedig ezek közül szokták az emberek kiválasztani azokat, melyekkel foglalkozni szeretnének. A téli ünnepkör is ezek közé tartozik. A családi nap keretében Télapóváró ünnepséget tartottunk, melyen gyerekek és szülők közösen, nagy izgalommal várták a Télapó megérkezését. Kicsik és nagyok együtt énekeltek, verseltek a Mikulásnak. A Télapótól kapott ajándékokat izgatottan és örömmel vették át.

2020.12.02. | Képességfejlesztés Szendrőládon- Irodalmi nevelés, kézműves foglalkozás a téli ünnepkor jegyében

A foglalkozáson a gyerekek irodalmi nevelését céloztuk meg karácsonyi versek tanulásával. Az ünnepkörhöz kapcsolódóan új dalokat is tanultunk, cél az adventvárás hangulatának megteremtése. A kézműves tevékenységekkel a gyerekek kreativitását, kézügyességét fejlesztettük, változatos formájú papírangyalkákat készítettünk. A karácsonyi történetek meghallgatása, a közös mesemondás növeli a szövegértés képességét, fejleszti a szókincset, fejleszti a tiszta, szép beszédet, a helyes kiejtést, növekszik a bele élőképesség, megmozgatja a fantáziát. Mivel a gyerekek hallgatják és figyelik egymást, ezért javítják is egymás hibáit. Sor kerül a saját hibák kijavítására is. A rajzolás, festés, mintázás, tárgykészítés tevékenysége gyakorlatilag a személyiségfejlesztés program része is. A karácsonyi angyalkák rajzolása, a tervezgetés, a színekkel, formákkal való ismerkedés során lehetőség nyílik számos képesség fejlesztésére. Az alkotások önállóan vagy csoportmunkával valósult meg.